Hei, hei mitä kuuluu Fysio Center?

Fysio Center on fysioterapian ja kuntoutuksen asiantuntijayritys. Yritys tuottaa palveluita asiakkaille vauvasta vaariin. Yrityksen fysioterapeutit ovat erikoistuneet sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, että neurologiseen fysioterapiaan – myös ennaltaehkäisevät palvelut kuuluvat tuotevalikoimaan. Viime aikoina yritys on panostanut lisäksi ikääntyvien kuntoutuksen kehittämiseen.

– Yrityksemme täytti viime kesänä pyöreät 20 vuotta. Tähän taipaleeseen on mahtunut monenlaista. Yhtiömuoto on vaihtunut toiminimestä avoimen yhtiön kautta osakeyhtiöksi. Olemme kasvaneet kahden fysioterapeutin yrityksestä kuusitoista henkeä työllistäväksi asiantuntijayritykseksi. Ensimmäiset kymmenen vuotta toimimme vain Jyväskylässä ja Petäjävedellä: nyt meillä on toimipisteet myös Lievestuoreella, Muuramessa ja Korpilahdella.

Viime vuonna Fysio Center otti osaa kasvuyritysten sparrauskilpailuun Kasvu Openiin. Pääsimme ainoana terveydenhuoltoalan yrityksenä finaaliin asti.

– Neljä vuotta sitten olimme tienhaarassa. Tyydymmekö asemiin, jotka olemme saavuttaneet vai haluammeko olla kehityksen kärjessä ja lähteä tavoittelemaan kasvua? Valitsimme jälkimmäisen, ja Kasvu Open oli meille varsinainen kick off tällä tiellä.

Tammikuussa 2014, vain muutama kuukausi Kasvu Openin finaalin jälkeen, Fysio Center laajeni yritysoston kautta Lievestuoreelle. Muurameen Fysio Centerin plakaatit ilmestyivät syyskuussa, kun Muuramen Fysioterapia siirtyi tiivistyneen yhteistyön myötä Fysio Centerin sateenvarjon alle, ja lokakuun alussa avattiin täysin uusi toimipiste Korpilahtitaloon.

Terveyspalveluala on murroksessa – vaatimukset laadun ja palveluvalikoiman suhteen kasvavat koko ajan. Tästä johtuen pienten yritysten toimintaedellytykset heikkenevät jatkuvasti, mikä aiheuttaa päänvaivaa monelle yrittäjälle. Kansallinen potilastietojärjestelmä (KanTa) tulee myös yksityiselle sektorille vuoden päästä syksyllä. Kukaan ei vielä tiedä, miten paljon kustannuksia järjestelmän käyttöönotosta tulee palveluntuottajille aiheutumaan. Pienten yritysten kohdalla puhutaan kuitenkin merkittävistä summista, jotka vaikuttavat väistämättä toiminnan kannattavuuteen.

SoTe-uudistus on oma lukunsa ja sen vaikutuksia yksityisille palveluntuottajille voimme tässä vaiheessa vain arvailla. Muutokset ovat varmasti eriasteisia eri puolilla Suomea.

– Jyvässeudulla näen SoTen enemmän mahdollisuutena kuin uhkana. Tällä hetkellä palvelutuotanto on järjestetty monella eri tavalla ja kansalaisia erilaiseen asemaan asuinpaikan mukaan luokittelevalla järjestelmällä. Palvelusetelin käyttöönotto myös kuntoutuspalveluiden osalta antaisi asiakkaille mahdollisuuden aitoon valinnan vapauteen, minkä lisäksi voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä. Jyväskylän kaupungilla on tästä jo erittäin hyviä kokemuksia lasten päivähoidon ja vanhusten kotipalveluiden järjestämisen osalta.

Toimimalla Jyväskylän lisäksi Petäjävedellä, Lievestuoreella, Muuramessa ja Korpilahdella Fysio Center pyrkii omalta osaltaan takaamaan ympäristöalueille laadukkaat ja ajanmukaiset fysioterapia- sekä kuntoutuspalvelut. Väestö ikääntyy ja kulkeminen pitkän matkan päähän on monesti todellinen este kuntoutuksen toteutumiselle. Myös kotikäynteinä toteutettava fysioterapia on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Kotiympäristössä voidaan kuntoutuksessa keskittyä juuri niiden arjen haasteiden ratkaisemiseen, jotka ikääntyvän kohdalla ovat ajankohtaisia.

Susanna Antikainen
Kirjoittaja on Fysio Center Oy:n toimitusjohtaja, fysioterapeutti ja Suomen Fysioterapia ja Kuntoutusyritykset Fysi ry:n halituksen jäsen